Sirup bijelog sljeza

Kako se riješiti kašlja?

Kašalj nije bolest, nego simptom. Najčešće se javlja za vrijeme prehlade, ali i kod gripe, astme, bronhitisa, upale sinusa, kod previše kiseline u želucu, kod srčanih bolesti i ostalih akutnih stanja.

Što je kašalj?

Kašalj (lat. tussis) je eksplozivni izdisajni pokret koji pomaže da se iz dišnih puteva izbace sekret, strane čestice, mikroorganizmi i ostali iritansi. To je 5. po redu najčešći simptom koji navodi na odlazak liječniku, a najčešći uzrok kašlja su virusne upale dišnih puteva. Kašalj ne mora uvijek biti znak bolesti, već može biti upozorenje da se organizam nalazi u okruženju bogatom iritansima.

Kašalj nije bolest, nego simptom koji se najčešće javlja za vrijeme prehlade, ali i kod gripe, astme, bronhitisa, upale sinusa, kod previše kiseline u želucu, kod srčanih bolesti i ostalih akutnih stanja.

Koji su uzroci i vrste kašlja?

Za pravilno liječenje kašlja najbitnije je odrediti njegov uzrok te ustanoviti koliko kašalj traje, je li suh ili je popraćen iskašljavanjem, javlja li se uz kašalj promuklost, vrtoglavica ili neki drugi simptomi.

Po duljini trajanja razlikujemo akutni kašalj koji traje do tri tjedna i najčešće se javlja kod upala gornjeg dišnog sustava, prehlada, upala sinusa. Kronični kašalj traje više od osam tjedana, često se javlja kod pušača, može se javiti kao nuspojava uzimanja određenih lijekova, a najčešći uzrok je kronična upala nosne sluznice sa sluzi koja se cijedi niz ždrijelo i izaziva podražaj na kašalj.

Suhi (nadražajni, neproduktivni) kašalj

  • gotovo uvijek se javlja u virusnim infekcijama, osobito kod gripe
  • ako potraje duže, može biti neugodan i iscrpljujuć
  • može uzrokovati probleme u svakodnevnom funkcioniranju i komplikacije poput boli u prsima i trbuhu, povećan krvni tlak i inkontinenciju

Produktivni (vlažni, mokri) kašalj

  • dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi koja se taloži na dišnim putevima
  • nakupljena sluz otežava disanje
  • organizam se prirodnim refleksom kašljanja oslobađa suviška sekreta

Kako liječiti produktivni kašalj?

Ako je kašalj produktivan i dovodi do iskašljavanja, ne treba ga suzbijati nego je potrebno olakšati izbacivanje sekreta, omekšavajući i razrjeđujući bronhijalnu i trahealnu sluz. Iako se refleksom kašlja dišni putevi oslobađaju automatski, ponekad je sluz toliko žilava da se ne može izbaciti. U tim slučajevima se koriste ekspektoransi. Oni razrjeđuju gustu bronhijalnu sluz i tako omogućuju lakše iskašljavanje. Pored sintetskih ekspektoransa postoje i tradicionalni biljni pripravci jaglaca, bršljana, sladića, eterična ulja eukaliptusa, anisa i bora.

Holyplant jaglac otopina

Holyplant jaglac otopina

Sadrži saponine koji pomažu u omekšavanju sluzi u dišnim putovima, te olakšava iskašljavanje i oslobađa dišne puteve. Snažna je pomoć pri iskašljavanju kod prehlade i bronhitisa, a primjeren je za djecu stariju od četiri godine i odrasle.

Kako liječiti suhi kašalj?

Za suhi, nadražajni kašalj koriste se antitusici, lijekovi koji smiruju nadražaj na kašalj. Mogu biti sintetski dobiveni lijekovi ili prirodni. Među prirodne antitusike ubrajaju se biljke: sljez, trputac i islandski lišaj. Primjena prirodnih antitusika sigurna je, posebice kod djece i u slučajevima kratkotrajnog akutnog kašlja. Osim izuzetnih protuupalnih i baktericidnih svojstava, te biljke zbog visokog sadržaja sluzi oblažu sluznicu dišnih putova i tako smanjuju nadražaj na kašalj.

Postoje mnogi načini ublažavanja tegoba kašlja na prirodan način. Sirupi su uglavnom sjajan izbor.

Holyplant sirup bijelog sljeza

Holyplant sirup bijelog sljeza

Bijeli sljez jedan je od najboljih prirodnih sredstava za oblaganje sluznice. Olakšava tegobe i doprinosi smirenju nadražaja gornjih dišnih puteva praćenih suhim, neproduktivnim kašljem. Biljne sluzi prisutne u sirupu djeluju blagotvorno i protuupalno na sluznicu. Pogodan je i siguran za primjenu kod djece od prve godine i odrasle, dok Holyplant otopina bijelog sljeza ne sadrži šećer i preporuča se kod dijabetičara.

Holyplant sirup islandskog lišaja

Najčešće se koristi kod nadražaja gornjih dišnih puteva, a preporučuje se i za grlobolju i promuklost. Zbog blagotvornih djelatnih tvari primjenjuje se kod različitih vrsta prehlada, bronhalnog katara i kašlja. Zbog svog blagog prirodnog porijekla i ugodnog okusa jagode pogodan je za djecu od prve godine i odrasle.

Holyplant sirup islandskog lišaja
Holyplant trputac otopina

Holyplant trputac otopina

Djeluje umirujuće na suhi, nadražajni kašalj koji najčešće prati upalu. Otopina je bogata sluzima koje oblažu sluznicu i na taj način mogu pridonijeti smanjenju nadražaja sluznice gornjih dišnih putova i ublažavanju suhog kašlja. Istraživanja su potvrdila snažna antibakterijska, protuupalna i antimikrobna djelovanje aktivnih tvari trputca. Primjenjuje se i kod promuklosti i bronhitisa, a pogodan je za djecu stariju od tri godine i odrasle.

U procesu liječenja važno je unositi dovoljno tekućine koja vlaži sluznicu, razrjeđuje bronhijalnu sluz i pospješuje iskašljavanje. Adekvatno liječenje ovisi o uzroku, a uvijek valja imati na umu i mjere sprječavanja širenja zaraznih bolesti poput prekrivanja usta i nosa maramicom ili rukom te posljedičnom obaveznom higijenom.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)