Ti dosadni komarci

Bodu, piju krv i ostavljaju svrbež za sobom, a čak 51 vrsta živi u Hrvatskoj…

Komarci su poznati kao najdosadniji insekti, ali i prijenosnici niza zaraznih bolesti (malarija, žuta groznica, denga groznica, neki tipovi virusnog encefalitisa…). U svijetu je zabilježeno preko 3.000 vrsta, a od toga 51 vrsta živi u Hrvatskoj.

Rasprostranjeni su u skoro svim područjima svijeta, najčešće u blizini vode jer im je za razmnožavanje neophodna bar mala količina stajaće vode. Uobičajeno su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro te tijekom noći. Izuzetak je i u našim krajevima sve rasprostranjeniji agresivni Azijski tigrasti komarac koji bode tijekom cijelog dana. Osim što izaziva jače kožne reakcije, on je i prijenosnik opasne denga groznice.

S javnozdravstvenog aspekta značajno je da samo ženka komarca bode i siše krv koja joj je potrebna za razvoj i polijeganje jajašaca. Prije nego počne sisati krv, ženka u našu kožu ispušta tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi i zbog kojih se javlja svrbež. Ljudi su izrazito privlačni komarcima obzirom da izdišu ugljikov dioksid kojeg komarci prepoznaju i prema njemu pronalaze žrtvu.

Bez stajaće vode nema razvoja ni opstanka komaraca. Zato je iznimno važno ne stvarati nova staništa, posebno ona nastala ljudskom aktivnošću kao npr. otvoreni spremnici za vodu i kontejneri za smeće, začepljeni slivnici i oluci, razni predmeti u kojima se nakuplja kišnica, balkonske posude s cvijećem, površine s nekošenom travom…

U vrijeme kada su komarci najbrojniji i najaktivniji dobro je zaštititi prostorije u kojima se boravi stavljanjem zaštitnih mreža na vrata i prozore, nositi odjeću s dugim rukavima i nogavicama te otkrivene dijelove tijela namazati sredstvima koja odbijaju komarce (repelenti).

Dr. Bezz

Dr. Bezz proizvodi namijenjeni su za učinkovitu zaštitu od komaraca i drugih insekata osjetljive kože djece i odraslih. Stvoreni su na osnovi pažljivo odabranih sastojaka te bez dodatka alkohola i DEET-a.

Dr. Bezz After Bite

Nova dr. Bezz After Bite krema brzo i učinkovito smiruje kožu nakon uboda insekata, predugog izlaganja suncu, brijanja i depiliranja, pretjeranog znojenja, ožeglina meduza. Zahvaljujući dodatku mentola ugodno hladi i trenutno olakšava nadražaj kože.

Dr. Bezz strong sprej

Dr. Bezz strong sprej ima pojačanu formulaciju koja pruža dvostruku učinkovitu zaštitu od insekata. Na osnovi je kombinacije nove vrste sintetskoga repelenta IR3535 i icaridina s dodatkom eteričnog ulja matičnjaka (melise).

Dr. Bezz sprej i roll on pružaju učinkovitu zaštitu od insekata. Na osnovi su kombinacije sintetskoga repelenta IR3535 i ICARDINA-a, s dodatkom eteričnoga ulja matičnjaka (melise). Namijenjeni su za osjetljivu kožu djece starije od 3 godine i odraslih.

Dr. Bezz krema

Dr. Bezz krema sadrži prirodni repelent, eterično ulje geranija, s dodatkom nevena i matičnjaka te je namijenjena zaštiti od najranije dobi.

Dr. Bezz proizvodi dostupni su u ljekarnama.

Ne dajte da vas i oni jedu!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)