Pelenski dermatitis

Pelenski dermatitis javlja se u oko 50% dojenčadi...

Zadovoljstvo i kvaliteta života novorođenčeta odnosno dojenčeta i roditelja može biti narušena pojavom pelenskog dermatitisa, jednog od najčešćih poremećaja kože u male djece. Pelenski dermatitis je upalna reakcija kože pelenske regije, to jest perinealnog i perianalnog područja. Novorođenačka i dojenačka dob su najčešće izložene pojavi pelenskog dermatitisa zbog nezrelosti svoje kože, a najčešće se javlja u dobi između 9. i 12. mjeseca života. Možemo reći da se pelenski dermatitis javi u oko 50% dojenčadi te da je uzrokom od oko 25% dolazaka u pedijatrijsku ordinaciju od svih kožnih problema koji se jave tijekom prve godine života.

Nekoliko riziko faktora se dovodi u vezu s razvojem pelenskog dermatitisa:

 • Novorođenačka i dojenačka dob zbog nezrelosti kože
 • Promjene u prehrani dovode do promjena u intestinalnoj mikrobioti i promjeni u pH stolice
 • Učestalost mijenjanja pelena, u ranijoj dobi se pelene češće mijenjaju u odnosu na primjerice treće tromjesečje života kada je i pojava pelenskog dermatitisa najčešća

Jedan od najvažnijih predisponirajućih čimbenika pelenskog dermatitisa je svakako pojačana vlažnost pelenske regije. Ona dovodi do povećanog trenja kože i maceracije zbog čega je koža sklonija oštećenju i otvara se put penetracije različitim mikroorganizmima i iritansima.

Na tijek razvoja pelenskog dermatitisa važnu ulogu predstavlja i promjena pH kože. Naime, razgradnjom urina povećava se vrijednost  pH kože što uzrokuje povećanu aktivnost enzima stolice i daljnje oštećenje kože s posljedičnom infekcijom različitim mikroorganizama kao što su zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes) i kandida (Candida albicans).

Klinička slika pelenskog dermatitisa

Klinička slika pelenskog dermatitisa je raznolika. Može se manifestirati kao crvenilo, različite papulice, erozije – oštećenja kože. Zahvaća područje bedara, splovila, suprapubične regije kao i stražnjice dok su kožni nabori pošteđeni.

Klinička slika pelenskog dermatitisa prema uzroku:

 • Candida albicans
  Na koži je vidljivo crvenilo i ljuskave naslage sa edemom kože. Karakteristične promjene su takozvane satelitske promjene, a zahvaća i kožne nabore.
 • Staphylococcus aureus
  Promjene na koži su u vidu malih papulica – udebljanja kože i pustulica do većih mjehurića.
 • Streptococcus pyogenes
  Uzrokuje žarko crvenilo kože i zahvaća kožne nabore.

Liječenje i prevencija pelenskog dermatitisa

U liječenju pelenskog dermatitisa imamo dva cilja: liječenje trenutnog oštećenja kože i prevencija ponavljanja tegoba.

Mjere zaštite i prevencije dovode do oporavka kože kroz dva do tri dana:

 • Pravilna higijena pelenske regije održava integritet kože i sprečava daljnje narušavanje integriteta kože. Čestim mijenjanjem pelena sprečava se dulje izlaganje iritansima kao što su urin i stolica.
 • Pranje pelenske regije vodom, bez korištenja raznih proizvoda koji mogu dodatno iritirati kožu.
 • U slučaju korištenja vlažnih maramica treba koristiti one bez sapuna, esencijalnih ulja, deterdženata koji dodatno mogu iritirati kožu djeteta.
 • Preporuča se korištenje emolijenta u prevenciji i liječenju čime se postiže očuvanje kožne barijere. Sami stvaraju barijeru između pelene, stolice ili urina i same kože, a treba ih nanositi na kožu pelenske regije pri svakom presvlačenju. U emolijente spadaju cink oksid, petrolatum, lanolin i druga sredstva.  

– izv. prof. dr. sc. Gordana Pelčić, dr. med., spec. pedijatrije

Dječja pasta JGL

Dječja pasta JGL namijenjena je intenzivnoj njezi osjetljive i nadražene bebine kože, a idealna je njega u slučaju pelenskog osipa. Zahvaljujući svojim aktivnicama, smiruje crvenilo i iritaciju kože te sprječava nastanak upalnih procesa. Na koži stvara gusti barijerni sloj koji sprječava kontakt tekućine s kožom i dodatno suši vlagu koja je pojačano prisutna kod nadražene kože pelenske regije. Istovremeno njeguje i hidratizira kožu te podupire njezinu regeneraciju kako bi se nadražena koža čim prije oporavila te vratila u normalu.